Zoeken
  • communicatie ZZG

Ziekenhuis Lunia in Kikwit. Volledig verslag.

Het ziekenhuis Lunia werd in 1969 opgericht door de Zusters van Voorzienigheid van Congo teneinde het Noorden van de stad Kikwit (Democratische Republiek Congo) van een materniteit te voorzien.

Dit werd verder aangevuld met een operatieblok, een spoeddienst en een dienst interne geneeskunde.


Dit ziekenhuis kampt met een schrijnend gebrek aan materiaal en bedden.In 2018, werd een nieuwe vleugel gebouwd om er de operatiezalen in onder te brengen alsook de pediatrie en de spoeddiensten. Om dit uit te rusten, werd er in juli, door Etienne Rosman, een geneesheer en lid van de Rotary Club Namur-Confluent, een oproep gericht aan ZZG. De lijst omvat bedden en medisch materiaal voor de operatiezalen, de materniteit en ook voor de beeldvorming.


De Lions Club van Profondeville schenkt een afgeschreven container die dus ter plaatse kan blijven. De Rotary Club Namur-Confluent en genereuze schenkers helpen Etienne Rosman het transport van deze container naar Kikwit, te financieren.

Totale kostprijs : ongeveer 20.000 €.


Op 13 februari 2019, werd de container opgeladen bij ZZG in Champion.


Eind april, werd de container ontvangen in Matadi.


Het transport van Champion naar Matadi werd geschonken door de Firma Nile Dutch.

De container werd vervolgens via de weg tot in Kikwit gebracht.Etienne Rosman heeft zich ter plaatse begeven. Hij was vergezeld van zijn broer Jacques en zijn neef Stéphane Lemercinier, een specialist in elektriciteit en informatica. Onthaald door de Zusters van Voorzienigheid van Congo, hielpen zij daar meerdere dagen aan het opstellen van het materiaal dat geleverd werd door ZZG.


Bravo aan de initiatiefnemers van dit project !

Dank aan de schenkers !Dr. Robert Bizau - Dr. Rose Mambwara - Dr. Etienne Rosman - Dr. Soeur Germaine

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven